Homborchveld

Increasing the density of a garden city

The project takes its place in the structure of the existing landscape, ‘a void in the mass’. It increases the density of this area by creating links between the blocks and by redefining the residual green spaces of the buildings. This preserves and reinforces the urban and architectural characteristics of the garden-city and respects its landscaped aspects.

The central block has been made less dense in order to preserve at best the perception of the existing topography and the green corridors, the anchoring points for the new 90 dwellings. They are connected to collective places, activation points within the site, federative places for the area, a quality environment, made up of exchanges and interaction. They link up to the paths already present in the context.

The dwellings are moved to the edges of this zone without disrupting its urban coherence. The erection of the different entities creates visual perspectives, preserves the panoramic view to the east of the central block and minimizes direct views while preserving optimal optimal sun exposure for all.

  • LocationBrussels - Belgium
  • ClientSLRB- BGHM
  • Timing2018
  • Size15.585 m²
  • StatusCompetition
  • TypologyHousing
  • CollaboratorsTechnical Engineer & EPB: JZH + partners / Stuctural Engineer: JZH + partners / Health & Safety: ACSC / Landscape Architect: Studio Basta
Homborchveld
Homborchveld
Homborchveld

The heightened density of the garden-city goes hand in hand with the clarification and prioritization of the open spaces in order, on the one hand, to preserve the quality of housing and, on the other hand, to guarantee the quality of future new entities.

Share this project on

Related projects

Harenberg

2015 - On going | Brussels - Belgium

Vanderkindere

2018 - On going | Brussels - Belgium

Vervloet

2016 | Brussels - Belgium