Vanderkindere

Conversion of the middle of a block into an inhabited square

The project proposes a subtle urban articulation between the sizes existing on the street side and makes use of the site’s morphological characteristics in the centre of the block.

The street-side building recreates a continuous streetscape and refers to the rhythms dictated by the existing constructions based on classic apartment-building layout. Single-family homes in the centre of the block are positioned with regard to the context, resting on the neighbouring walls and alternating terraces and patios.

These units face the interior of the site in a centripetal fashion to limit the project’s impact on the neighbourhood. The day/night principle has been reversed, the living spaces placed on the upper floors in order to maximize the living standards. Their positions alternate so as to increase privacy on the site. These houses are articulated around a shared garden, equipped with collective installations, on the revisited principle of the Uccle block.

The sober architecture evokes the typological catalogue present in the street in terms of both materiality and proportions.

  • LocationBrussels - Belgium
  • ClientHerpain Urbis & Theia Invest
  • Timing2018 - On going
  • Size6700 m²
  • StatusConception
  • TypologyHousing
  • CollaboratorsStructural & Technical Engineer + EPB : CSD Ingénieurs
Vanderkindere
Vanderkindere
Share this project on

Related projects

Decoster

2006 - 2010 | Brussels - Belgium

Bataves

2008 - 2013 | Brussels - Belgium

Bon Pasteur

2014 - 2017 | Brussels - Belgium