Wastra

Construction of dwellings and a collective garden

By constructing two distinct buildings, the project aims to recreate a traditional residential block structure whose central part will be emptied of buildings and planted with greenery, closed on its sides by two distinct and homogeneous street fronts that fit harmoniously into their environment. Freeing up the interior of the perimeter concerned by the application in this way will restore powerful visual and landscape qualities to the site and to the block more generally thanks to an ambitious proposal regarding the treatment of the surroundings.   The project also involves the creation of a pedestrian and cycle path on the private land, open to the public during the day, crossing the interior of the block and thus linking the two roads and, by extension, the University district and the Chaussée de Wavre and Saint-Julien district. This will be a public right of way on private land, the terms of which have yet to be defined.  

Once the dimensions were defined, one of the first intentions was to set up a vertical rhythm, following the logic of the cores to be installed in the building in order to break up the length of the façade and restore proportions close to the traditional Brussels division so that the new construction can engage in a dialogue with the urban sequence present in the surroundings of the project.

  • LocationBrussels - Belgium
  • ClientBataves1521 sa
  • Timing2021 - On going
  • Size9330 m²
  • StatusConception
  • TypologyPrivate housing
  • CollaboratorsEole / Ellys / Matriciel / Venac
Wastra
Wastra
Wastra
Wastra
Wastra
Ground floor
Wastra
First floor
Wastra
Wastra
Share this project on

Related projects

Bataves

2008 - 2013 | Brussels - Belgium

Tenbosch

2011 - 2019 | Brussels - Belgium

Sleeckx

2012 - 2016 | Brussels - Belgium